icon Dr. Böhm® Magnesium Sport® - Jouw mineraalvoorziening voor topprestaties!
icon Dr. Böhm® Magnesium Sport® - Jouw mineraalvoorziening voor topprestaties!

Magnesium tegen krampen in de benen

26 augustus 2022

Wat helpt bij kuitkrampen?

Een derde van de bevolking heeft s’ nachts last van kramp in hun benen, vooral met toenemende leeftijd. Het is ongemakkelijk, pijnlijk en het onderbreekt vaak de slaap meerdere keren. Op de lange termijn heeft dit vervelende gevolgen voor de gezondheid, met name voor het immuunsysteem. Kuitkrampen in de nacht komen veel voor bij oudere diabetici. Het magnesiumverlies en de grotere neiging tot krampen op oudere leeftijd komen vaker samen.

Krampen en hun oorzaken

Als je de bijwerkingen van bepaalde medicijnen als oorzaak van krampen uitsluit, kom je meestal bij het magnesiumtekort als oorzaak. Bij zwangere vrouwen met slechte magnesiumwaarden worden magnesiumpreparaten toegediend tegen de kuitkrampen. Therapie met kininepreparaten heeft een pijnstillende werking. Dit is meer gericht op symptoombestrijding, heeft aanzienlijke bijwerkingen en wordt zeer kritisch bekeken door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Het effect van magnesiumsupplementen tegen krampen is – althans theoretisch – logisch. Magnesium is een antagonist voor het krampopwekkende calcium wanneer de spieren worden opgewonden, maar u moet het minstens enkele weken innemen. Bovendien is magnesium niet alleen effectief tegen symptomen, maar biedt het de enige mogelijkheid om de oorzaken aan te pakken.

De optimale toevoer van magnesium doet de truc

We hebben twee boeken geschreven en ongeveer 150 wetenschappelijke publicaties over magnesium geschreven en kan het alleen maar bevestigen. Het directe verband tussen magnesiumtekort en spierkrampen vonden we toen we het nachtelijk tandenknarsen onderzochten. Alle patiënten die klaagden over dit krampachtige tandenknarsen bleken een veel te laag magnesiumgehalte in hun bloed te hebben.

Dus als beschadiging van de wervelkolom door bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie kunnen worden uitgesloten. Dan is het verbeteren van de magnesiumstatus in de meeste gevallen eigenlijk de oplossing om nachtelijke krampen te voorkomen.

Universiteit Prof. Dr. Sepp Porta