icon Dr. Böhm® Magnesium Sport® - Jouw mineraalvoorziening voor topprestaties!
icon Dr. Böhm® Magnesium Sport® - Jouw mineraalvoorziening voor topprestaties!

Magnesium stroomt vanuit je weefsels naar je bloed in tijden van stress.

15 juni 2022

De meesten van ons hebben slechts vage ideeën over de dreiging van een magnesiumtekort. We voelen ons goed als de noodzakelijke hoeveelheid magnesium in ons bloed aanwezig is. En dat is het. We zijn alleen van mening dat magnesium niet onder een bepaalde norm mag liggen.

De magnesiumbehoefte is niet alleen bij sporters toegenomen.

Waarom zou deze norm zo belangrijk moeten zijn? Een simpel antwoord: bijna elke energie aandrijving in ons lichaam is afhankelijk van magnesium. Magnesium is als olie voor een motor. Hoe harder onze motor werkt, hoe meer olie er wordt verbruikt. Hoe intensiever we werken, hoe meer magnesium we uit onze cellen verliezen. Sport is zo’n intensieve bezigheid. Sporters hebben eigenlijk veel meer magnesium nodig dan kantoormedewerkers. Over het algemeen is dit waar, maar niet altijd.

Magnesiumtekort door stress en intensief mentaal werk

Ik zit met een van mijn leerlingen om te schrijven en na te denken over haar eindverslag. De dame versterkte ook haar stofwisseling met koffie en sigaretten, wat – alles bij elkaar – leidde tot een aanzienlijk magnesiumverlies, zoals we nu weten. Na ongeveer vijf uur onafgebroken werk werd ze bleek en duizelig. Ik heb haar een glas magnesiumwater en een stuk chocolade gegeven en na tien minuten was ze weer de oude. Wat hebben intensief mentaal werk en sport gemeen met betrekking tot magnesiumverlies? In beide gevallen stijgen de niveaus van stresshormonen – en vooral die van adrenaline. Adrenaline staat bekend om het onttrekken van magnesium, niet alleen uit de spieren, maar ook uit het hart, de lever, de darmen en de hersenen.

Hoge magnesiumgehaltes in het bloed – laat u niet misleiden!

Het is zeker niet alleen sport die leidt tot een verhoogde magnesiumconsumptie, chronische mentale stress of de constante verwachting van nieuwe opwinding op het werk elke dag. Niet voor niets wordt het in de geneeskunde aangeduid als medegevoelig, waarbij een grote energieomzetting optreedt en grote hoeveelheden magnesium uit je cellen worden gepompt. Waar eigenlijk? In het algemene distributiesysteem, natuurlijk, in het bloed. Daar geven de verhoogde magnesiumspiegels de arts de illusie van een aangename magnesiumsituatie. Het is niets meer dan een soort magnesiumgolf die uit je weefsels stroomt en wordt gevolgd door de eb.

Het is daarom belangrijk dat een verhoging van de adrenaline door inspanning en stress altijd leidt tot magnesiumverlies, zowel bij sport als bij mentale inspanning. De volledige magnesiumgehaltes in het bloed moeten daarom worden vergeleken met de waarden binnen de stofwisseling, het hart en de bloedvaten. Hoge magnesiumspiegels in het bloed in combinatie met een hoge hartslag zijn geen indicatie van een comfortabele magnesiumsituatie, maar eerder ernstige tekenen van magnesiumverlies.

Universiteit Prof. Dr. Sep Porta